КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 14 жовтня 2009 р. N 1136
Київ
Про внесення змін
до постанови Кабінету Міністрів України
від 17 грудня 2008 р. N 1102
Кабінет Міністрів України п о с т а н о в л я є:
1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 р. N 1102 ( 1102-2008-п ) "Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках" (Офіційний вісник України, 2008 р., N 98, ст. 3240; 2009 р., N 11, ст. 339) такі зміни:
1) доповнити пункт 2 постанови ( 1102-2008-п ) абзацом такого змісту:
"Дозволити Державній автомобільній інспекції у разі відсутності місць для зберігання затриманих транспортних засобів на власних спеціальних майданчиках та стоянках укладати договори зберігання таких транспортних засобів з підприємствами, установами
та організаціями, визначеними на конкурсних засадах.";
2) в абзаці першому пункту 2 Порядку ( 1102-2008-п ), затвердженого зазначеною постановою, слова "- робить неможливим рух транспортних засобів проїзною частиною" виключити.
2. Міністерству внутрішніх справ привести власні нормативно-правові акти у відповідність із цією постановою.
(с)
Итого измененный п. 2 будет звучать:
2. Тимчасове затримання транспортного засобу уповноваженою особою Державтоінспекції проводиться у випадках, передбачених статтею 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення ( 80732-10 ), зокрема у разі, коли неможливо усунути причину затримання на місці виявлення адміністративного правопорушення, і передбачає примусове припинення використання такого транспортного засобу шляхом його блокування за допомогою технічних пристроїв або доставлення на спеціальний майданчик чи стоянку, якщо транспортний засіб створює значні перешкоди дорожньому руху- робить неможливим рух транспортних засобів проїзною частиною.
Уповноваженим особам Державтоінспекції забороняється брати участь у здійсненні блокування або евакуації транспортних засобів у випадках, не передбачених законом.
Дозволити Державній автомобільній інспекції у разі відсутності місць для зберігання затриманих транспортних засобів на власних спеціальних майданчиках та стоянках укладати договори зберігання таких транспортних засобів з підприємствами, установами та організаціями, визначеними на конкурсних засадах.
Итого, как я все это вижу:
1. Вместо штрафплощадок ГАИ заключит договора с частниками, частники выставят свою, какую им нравится, цену и будут ждать "клиентов" -- цена на штрафплощадку сильно вырастет, ИМХО + появляются схемы когда сотрудник ГАИ напрямую заинтересован забить эту самую площадку по самое немогу.
2. Забрать эвакуатором и увезти на штрафплощадку вполне законно смогут практически любой автомобиль припаркованый не на парковке, или даже на парковке... Потому как определить четко что такое "створює значні перешкоди дорожньому руху" думаю не возможно.
Ото таке...

upd: да, забыл внести ясность -- пока еще не действует, но, думаю, уже не долго осталось.